over

missie

com.v.aanbeveling

projecten

uitgelicht

uit de media

links

contact

Reizende tentoonstelling ‘Jugendstilpanden in de regio’

Momenteel is het bestuur actief bezig met de opzet van een unieke, rondreizende expositie langs een aantal Nederlandse erfgoedinstellingen. Uit inventarisatie is per provincie gebleken welke panden relevant zijn. Elke provincie wordt aangedaan met uitzondering van Flevoland. Voor Den Haag, de bakermat van Nederlandse Jugendstilarchitectuur, zal een aparte plaats worden ingeruimd. Het ligt in de bedoeling om de presentatievorm zo te kiezen, dat deze in een dag zowel opgezet als gedemonteerd kan worden.

Naast plat materiaal zoals foto’s, bouwtekeningen en oude prentbriefkaarten zal deze tentoonstelling ook historische bouwmaterialen bevatten. Kleinere, kwetsbare objecten zoals glas-in-lood, wandtegels, delen van tegeltableaus, brievenbussen en dergelijke zullen in vitrines worden gepresenteerd. Smeedwerk, strips verblendsteen, muurankers, pironnen, fragmenten van houten balkonbalustrades, buitenverlichting, dakpannen en andere minder kwetsbare 3D-voorwerpen completeren het geheel.

In het concept van deze expositie is ook ruimte gereserveerd voor een LCD-scherm waarop de top 200 aan Nederlandse Jugendstilpanden zal worden vertoond. Verder zijn er plannen om – in samenwerking met erfgoedinstellingen uit elke locatie - een wandel- of fietsroute langs plaatselijke karakteristieke panden samen te stellen.

De enorme verscheidenheid en het geheel eigen karakter van de Nederlandse Jugendstilpanden zal rijkelijk geïllustreerd en toegelicht worden in een bijbehorende omvangrijke publicatie.

 

Reizende tentoonstelling ‘Jugendstilpanden in de regio’