over

missie

com.v.aanbeveling

projecten

uitgelicht

uit de media

links

contact

Baflo, Maarhuizerweg 1

 

Villaboerderij ’De Blokken’ naar ontwerp van architect Temme Reitsema (1915). Boerderij bestaat uit voorhuis en tweekapsschuur. Het voorhuis heeft gepleisterde gevels. Oostgevel: deur met boven- en zijlichten voorzien van glas-in-lood. Boven entree plaquette met opschrift ‘De Blokken’ en afbeelding van twee pauwen; op verdieping twee smalle vensters. In verlengde entree, terugspringend lager geveldeel met tweede ingang in portiek waar boven decoratie vliegende uil.

Links naast hoofdentree driezijdige erker met op verdieping balkon met gemetselde balustrade. Lessenaarsdak wordt ondersteund door vier zuiltjes. Zuidgevel: houten serre met bovenlichten in glas-in-lood. Boven afgeknot schilddakje serre balkon met houten hekwerk. Klein venster in topgevel. Westgevel: twee vensters en drie kleine vensters, zowel op begane grond als op verdieping. Samengesteld dak met rood geglazuurde Tuile-du-Nord pannen en twee pirons

 

Rijksmonument

Nieuw Beerta, Hoofdweg 81

 

Villaboerderij naar ontwerp van onbekende architect (1909). Boerderij met souterrain bestaande uit twee bouwlagen, op plint bruinpaarse baksteen; gevels opgetrokken in rode verblendsteen. Zuidgevel: entree met houten paneeldeur en zij- en bovenlichten voorzien van roedenverdeling in uitgebouwd portiek. Naast deur gevelstenen met opschriften ‘H.H. 19’ (linksonder) en ‘W.L.t.H. 09’ (rechtsonder). Op verdieping boven portiek een balkon met houten balustrade onder lessenaarsdak. Rechts naast entree risalerende topgevel met wolfseind. Rechthoekige erker met zes smalle vensters en bovenlicht met roedenverdeling. Op verdieping balkon met houten balustrade; hoefijzerboog met balkondeuren en zij- en bovenlichten. In topgevel twee smalle vensters. Links naast entree terras met op begane grond venster en op verdieping in hoogte verspringend driedelig venster onder hoefijzerboog. Terras wordt links afgesloten door toren van twee verdiepingen; op begane grond driezijdig en op verdieping vijfzijdig. Op het schilddak een achtzijdige houten opbouw met vensters. Oostgevel: rechthoekige houten serre met balkon op verdieping. In risalerend geveldeel rechts drie vensters op begane grond en op verdieping balkon met ijzeren balustrade. Westgevel: naast twee driedelige keldervensters driedelig venster op begane grond en venster op eerste verdieping. In risalerende topgevel links venster met aan weerszijden smal venster; op verdieping venster met zijlichten. Samengesteld dak met groen geglazuurde pannen en drie pirons.

 

Rijksmonument.

Noordbroek, Hoofdstraat 77

 

Dwarshuisboerderij met schuur naar ontwerp van onbekende architect (1912). Onderkelderd voorhuis van anderhalve verdieping; gevels opgetrokken in rode baksteen op een trasraam met blokmotieven. In segmentvormige boogtrommels vensters geschilderde Jugendstil motieven. Betonnen lateien vensters met eenvoudige versiering. Westgevel: driezijdige erker op begane grond uitlopend in balkon op verdieping met houten pijlers en ijzeren hekwerk. Balkondeuren met bovenlicht en zijlichten. Zuidgevel: entree, bereikbaar via hardstenen trap, bestaande uit niet originele deur voorzien van ijzeren deurroosters. Gevelstenen (links) met opschrift ‘D.B. 19’ en ‘C. ten H. 12’, een verwijzing naar de opdrachtgevers. Noordgevel: drie vensters en drie  zaadvensters. Smal venster in rijk bewerkte trapgevel. Samengestelde kap met zwarte platte pannen; twee schoorstenen met betonnen kap en houten goot op decoratieve klossen. Hoofdschuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd. In 2002 is aan de zuidgevel een serre aangebracht.

 

Rijksmonument

Opende, Drachtsterweg 65

 

Villaboerderij ‘Antoniahoeve’ naar ontwerp van architect Jan Djoerds Schuilenga (1911). Herenboerderij bestaande uit twee bouwlagen en zolderverdieping; asymmetrische gevelindeling. Onderpui deels in rode baksteen; vanaf onderzijde bovenlichten vensters wit gepleisterd net als de boven gelegen verdieping. Voorgevel: niet originele voordeur met bovenlicht en zijlichten. Bovenlichten voorzien van kathedraalglas; zijlichten van glas-in-lood met bloemmotieven. Trapeziumvormige erker voorzien van bovenlichten met roedenverdeling uitlopend op balkon op verdieping. Hoefijzervormige boog met opschrift ’19 Antoniahoeve 11.’ rond balkondeuren. Houten balustrade verdwenen; venster in topgevel. Rechter zijgevel: rechthoekige erker met bovenlichten voorzien van kathedraalglas. Op verdieping deurpartij in hoefijzervormige boog; rechts venster. Samengesteld dak belegd met rode pannen.

Scheemda, Stationstraat 86

 

Villaboerderij ‘Meiborg’ naar ontwerp van architect Johannes Buurke (1912). Boerderij bestaat uit een voorhuis, hals en schuur. Gevels opgetrokken in bruine steen op hardstenen plint met gevelbanden in witte steen. Zuidgevel: entree, bereikbaar via trap van vier treden, in uitgebouwd portiek met lessenaarsdak. Links naast entree veranda onder lessenaarsdak. Op verdieping driedelig venster en twee smalle vensters. Westgevel: risalerend linkerdeel met op begane grond vijfzijdige erker overgaand in loggia op verdieping. Balkondeuren met boven- en zijlichten voorzien van glas-in-lood. Boven loggia onder segmentboog  vijfzijdige dakkapel met drie vensters. Voorgevel (rechts): twee vensters op begane grond en op verdieping balkon met niet origineel hekwerk. Boven balkondeuren fries met tegeltableaus. Noordgevel: op begane grond drie keldervensters, niet originele deur en twee vensters met bovenlicht; op verdieping drie vensters met bovenlicht. Tegeltableaus onder dakgoot; idem zuidgevel boven verandadeel. Samengesteld dak gedekt met leien en drie pirons.

Ulrum, Leensterweg 54

 

Deels onderkelderde villaboerderij ‘Wester-Houw’ naar ontwerp van architect Pieter  Huurman (1908). Gevels opgetrokken in witte verblendsteen op trasraam van roodbruine stee; gevelbanden in oranje verblendsteen. Noordgevel: risalerend rechterdeel met entree  in portiek met verhoogd trasraam. Paneeldeur voorzien van houtsnijwerk en boven- en zijlichten in glas-in-lood. Links van het deels opengewerkte portiek rechthoekige erker voorzien van glas-in-lood bovenlichten onder lessenaarsdak. Topgevel boven erker; in niet uitkragend deel twee vensters en trapeziumvormige erker; vensters voorzien van roedenverdeling. In terugspringend geveldeel dubbel venster en smal venster met daarboven tegeltableau met naam boerderij. Oostgevel: dubbel venster, tevens kleine serre en hardstenen trap. In topgevel dubbel venster met roedenverdeling. Westgevel: dubbel venster. Samengesteld dak belegd met glazuurde rode Tuiles-du-Nord pannen; brede dakkapel voorzijde. Vijf imposante schoorstenen met motieven in rode baksteen. . In interieur is gepolijste zwartmarmeren schoorsteenmantel met tegeltableau, voorstellende een pauw, bewaard gebleven. Combinatie van Jugendstil en Chaletstijl.

 

Rijksmonument

Vooruitstrevende Groningse herenboeren kiezen voor nieuwe stroming